Uncategorized

Wat is het keto dieet?

De huidige voedingsrichtlijnen vertellen ons dat we een koolhydraatrijk dieet moeten volgen:

45-65% koolhydraten
10-35% eiwitten
20-35% vetten

Koolhydraten echter hebben een grote invloed op insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor de vetopslag in ons lichaam.

Koolhydraten zijn daarmee hoofdverantwoordelijk voor de steeds dikker wordende mens EN voor de opkomst van diabetes type 2, metabool syndroom, insuline resistentie, auto-immuun aandoeningen, verhoogd cholesterol (in tegenstelling tot de verouderde opvatting dat een hoog cholesterol gehalte wordt veroorzaakt door vet wordt steeds meer duidelijk dat koolhydraten de boosdoeners zijn) en chronische ontstekingen in het lichaam.

Met name de snelle opkomst van diabetes type 2 maakt het noodzakelijk met andere ogen naar koolhydraten te kijken: 1 op de 3 huidige volwassenen zal diabetes krijgen, aldus het Diabetes Fonds.

Ons lichaam is echter in staat om behalve glucose, de grootste energiebron die geleverd wordt door koolhydraten, ook gebruik te maken van ketonen als energiebron: moleculen die geproduceerd worden door de lever als het lichaam in staat van ketose is. In deze stofwisselingstoestand, ketose, is het lichaam in staat lichaamsvet te verbranden, daarmee gewicht te verliezen EN een goede gezondheid te krijgen.

In een ketogeen dieet eet u uw macronutriënten in de volgende verdeling:

5-10% koolhydraten
15-30% eiwitten
60-75% vetten

Ketose wordt bereikt als u tussen de 20-30 gram netto koolhydraten eet. Het hoge vetgehalte zorgt daarbij voor een verzadigd gevoel waardoor u automatisch ook minder gaat eten. De gematigde hoeveelheid eiwitten is toegespitst op lichaamscompositie en activiteit niveau en zorgt voor spierbehoud- en opbouw.

Alles bij elkaar zorgt dit voor een uitgebalanceerd, verzadigend dieet waarbij het hormoon insuline minder snel gestimuleerd wordt.

Maar ons brein heeft toch koolhydraten nodig?

Een veel gehoorde redenering is dat ons lichaam, en met name ons brein, echt koolhydraten nodig heeft. Dit is een misverstand: ons lichaam heeft op slechts een paar stofwisselingsfuncties na geen glucose nodig en is er op gebouwd om of glucose of ketonen te gebruiken. Glucose is daarbij lang niet zo efficient als ketonen. Zolang als u genoeg eiwitten eet is het lichaam daarbij in staat glucose zelf aan te maken voor de paar functies waar dit nodig voor is. Dit proces heet gluconeogenese: het lichaam zet koolhydraatvrije bronnen (bijvoorbeeld aminozuren uit eiwitten en verzuren uit vetten) om in glucose.

Houdt verder ook altijd in gedachten dat een ketogeen dieet nooit volledig koolhydraat-vrij is, immers, er wordt altijd 20-30 gram netto koolhydraten gegeten, veelal in de norm van gezonde groene groentes: nodig voor smakelijke variatie in de maaltijden en voor de belangrijke micronutriënten.